Het beste voor iedereen

beste voor iedereen

Het tweede boek van psychiater Erik Rozing (pseudoniem)

Stella, Stella, Stella, ze blijft onze schrijvende collega Erik Rozing bezig houden. Worstelde deze aantrekkelijke borderline patiënte in zijn debuutroman ‘de psychiater en het meisje’ nog met leven en liefde, in het tweede boek van Rozing gaat het voornamelijk over haar strijd om waardig te sterven. 

‘Het beste voor iedereen’ speelt zich grotendeels af in de weken voorafgaand aan Stella’s geplande zelfmoord, gefaciliteerd door stichting de Einder. We zien Stella meestal door de lens van Milou, een documentairemaakster met een morbide interesse voor de dood. Zelfhaat, machteloosheid, leugens, auto-agressie: niets blijft onaangeraakt. Hiermee behandelt Rozing een belangrijke maatschappelijk dilemma: hulp bij zelfdoding voor psychiatrisch patiënten. Zonder te filosofisch of politiek te worden kleurt hij alle grijstinten in, hierdoor kan de lezer een eigen mening vormen.  

 

Rondom dit hoofdthema meandert het boek op onderhoudende wijze langs verschillende verhaallijnen zonder daarbij onoverzichtelijk te worden. Het handjevol karakters dat opgevoerd wordt krijgt de benodigde diepgang en deze vorm biedt de lezer welkome tempoveranderingen. Dissociatie, werkelijkheiden fantasie lopen tot het laatste moment door elkaar wat tot een heerlijk schurend geheel leidt. 

Op minder sterke momenten wint de psychiater Rozing het van de schrijver en leest het boek meer als een casusbeschrijving, compleet met psychiatrisch onderzoek. Zo maakt Stella op bladzijde 11 ‘een wilsbekwame indruk’. Ook verveelt het op momenten dat elk karakter in meer of mindere mate gestoord is, wat de gecreëerde wereld nogal duister en eentonig maakt. Het doet hiermee denken aan de wereldwijde bestseller ‘Een klein leven’ van Hanya Yanigihara, ook zo’n boek dat op de lezer blijft inbeuken.

 

Al met al is ‘Het beste voor iedereen’ een krachtig staaltje polder-psychodrama met boeiende karakters en pareltjes van zinnen. Het is geen luchtig boek voor het slapen gaan, maar wel een indringende leeservaring die zich niet snel weg laat leggen. 

 

Referentie

Het beste voor iedereen

Erik Rozing

Uitgeverij Meulenhof, 352 paginas.

ISBN: 9789029091978


Twitter

Nieuwsbrief

Disclaimer/Privacy