Artikelselectie Januari 2016

(Leestijd: 1 - 2 minuten)
Artikelselectie Januari 2016

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Januari 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

Twee RCTs vinden dat metformine bij patiënten die na het starten met een antipsychoticum kenmerken van het metabool syndroom ontwikkelden, resulteert in afname van vrijwel al deze kenmerken (LDL weliswaar na 6 maanden) en bovendien dat er weinig bijwerkingen van metformine zijn bij deze patiëntengroep (N=201; Molecular Psychiatry, open access).

Voor het eerst zijn voor angststoornissen genoom-wijd significante signalen gevonden, in een grote meta-analyse (N=18000; Molecular Psychiatry).

Verschillende analyses in patiënten en muizen verhelderen dat genetische variatie in complement 4 betrokken is bij schizofrenie (Nature).

Patiënten met een lichte vorm van de ziekte van Alzheimer hebben meer baat van citalopram op de uitkomstmaat agitatie dan patiënten met ernstigere vormen (N=186; American Journal of Psychiatry).

Een review vat samen dat zowel behandeling als preventie van depressie na een CVA middels antidepressiva effectief is (American Journal of Psychiatry).

Genetische varianten in een long non-coding RNA gen zijn betrokken bij respons op lithium in Europeanen, toonde een genoom-wijde associatiestudie aan (N=2500; The Lancet).

Een review over schizofrenie vat de laatste evidence over etiologie, epidemiologie, behandeling en toekomstige onderzoeken samen (The Lancet).

De grootste analyse over dit onderwerp laat zien dat antidepressiva niet leiden tot een verhoogd risico op suïcide - evenmin vonden de auteurs een verschil tussen groepen antidepressiva (N=meer dan 25000; Br J of Psychiatry).

In een niet gerandomiseerde, open-label, prospectieve studie was het stoppen met antipsychotica geassocieerd met meer terugval en slechter functioneren na drie jaar (N=68; J of Clinical Psychiatry). 


Twitter

Nieuwsbrief

Disclaimer/Privacy