De lijfelijkheid van de geest. Fenomenologische van verlies, rouw en herstel

Lokale congressen
Datum: 2021-10-21 00:00 - 2021-10-22 00:00

Locatie: Tilburg

Een psychische aandoening heeft invloed op de identiteit. ‘Herstel’ betreft dan ook niet alleen de vermindering van ziekteverschijnselen maar ook aandacht voor de kwetsuren van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Het gaat om zowel een acceptatie van wat is als om een verbinding met wat kan. Belangrijke elementen van herstelprocessen zijn verbondenheid met anderen, hoop identiteit, betekenisgeving en grip op het eigen leven. Dat geldt voor herstel in het licht van psychische kwetsbaarheid en in wezen voor elke situatie van ontregelende ervaringen.

In de praktijk van de psychiatrie, maar ook in bijvoorbeeld het werkveld geestelijke verzorging bij Justitie en Defensie, zijn herstelprocessen een centraal thema in de begeleiding en hulpverlening.

Het congres wil een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van het hersteldenken. Het gaat om meer dan een cognitief proces van zelfregulatie. Vanuit de fenomenologie wordt duidelijk dat het bij psychopathologische ervaringen gaat om verlies: mensen voelen zich niet langer ‘thuis’ in de wereld. De kern van de kwetsuren is de eenzaamheid.

Tijdens de eerste dag van de conferentie zal dr. Sjaak Körver de key-notelezing verzorgen. Hij houdt die lezing bij gelegenheid van zijn afscheid als mede directeur van het UCGV. De tweedaags conferentie wordt afgesloten met een publiekslezing door prof. dr. Dirk de Wachter.

Verder werken aan de conferentie mee:prof. dr. Jenny Slatman, hoogleraar Medical Humanities, Tilburg University, dr. Zeno van Duppen, psychiater en filosoof, Katholieke Universiteit Leuven, dr. Pieter de Witte, gevangenisaalmoezenier en coördinator Centrum voor Religie, Ethiek en Detentie, Katholieke Universiteit Leuven, dr. Wouter Kusters, filosoof, taalkundige en publicist, prof. dr. Paul Moyaert, hoogleraar Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, Katholieke Universiteit Leuven, prof. dr. Arjan Braam, bijzonder hoogleraar Psychiatrie en levensbeschouwing, Universiteit voor Humanistiek en dr. Carmen Schuhmann, universitair docent Praktische humanistiek, Universiteit voor Humanistiek.

Dagvoorzitters zijn Bernice Brijan MA (TST) en dr. Erik Olsman (PThU).

Meer informatie over sprekers en programma kunt u lezen op de website van Luce.

 

Praktische informatie:
Wanneer: 21 en 22 oktober 2021
Locatie: Campus Tilburg University.
Kosten: €245.
Voor alleen online deelname zijn de kosten €85
Medewerkers TST en FHTL en studenten aan Nederlandse universiteiten betalen €125; voor hen is online deelname gratis.
Accreditatie SKGV: 3 punten in de categorie Vakbekwaamheid.

Aanmelden via deze link: www.tiu.nu/hersteldenken
Voor nadere informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Alle datums


  • Van 2021-10-21 00:00 tot 2021-10-22 00:00