Congres complexe eetstoornissen

psi
Categorie
Lokale congressen
Datum
2019-06-05 10:00
Locatie
Jaarbeurs (Hallencomplex) - Utrecht

Eetstoornissen zijn psychiatrische aandoeningen met vaak ernstige somatische gevolgen zoals verlaagde bloeddruk, hartritmestoornissen en afwijkende bloedwaarden. Daarnaast hebben eetstoornissen een enorme impact op de mentale en sociale gesteldheid van een persoon en strekken zich uit over alle levensgebieden zoals gezin, familie, school, werk en sociale contacten. Er kunnen cognitieve veranderingen optreden, zoals een gebrekkig korte termijn geheugen, concentratiestoornissen en traag denken.

 Het wordt nog gecompliceerder wanneer er sprake is van psychiatrische comorbiditeit op het gebied van depressie, middelengebruik, persoonlijkheidsstoornissen, impulscontrolestoornis of angststoornissen. Dit is bij sommige eetstoornissen meer regel dan uitzondering.

 In de praktijk worden eetstoornissen niet altijd opgemerkt door de omgeving of is er gebrek aan deskundigheid rondom deze problematiek. Als ze wel opgemerkt worden, dan worden ze ook lang niet altijd adequaat behandeld. Daarbij blijkt dat annorexia nervosa de meest dodelijke psychiatrische ziekte te zijn: 1 op de 7 patiënten komt te overlijden.

Wat weten we van eetstoornissen? Hoe komen ze tot uiting in verschillende levensfasen? Wat weten we van coping en zelfmanagement? Welke interventies zijn effectief? Welke tools zijn beschikbaar voor professionals die met jeugdigen en volwassenen werken waarbij (mogelijk) sprake is van een eetstoornis?

 Sprekers

Deze en tal van andere vragen worden tijdens dit congres behandeld door ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk. Het ochtendprogramma bestaat uit plenaire lezingen:

 

  • Magda Zawadzka[Ervaringsdeskundige - Engelstalig]-"The hardest thing to see, is what is in front of your eyes
  • Prof. Dr. Eric van Furth[Leids Universitair Medisch Centrum]Eetstoornissen in systemische context
  • Prof. Dr. Annemarie van Elburg [Trimbos Instituut] De rol van eten en stoornissen hierin over de levensloop gezien
  • Prof. Dr. Sandra Mulkens[Maastricht University] - Werkzame behandelingen bij eetstoornissen

 

 In het middagdeel hebben deelnemers twee maal de keuze tussen verschillende inhoudelijke verdiepingssessies:

 

  • Prof. Dr. Annemarie van Elburg[Trimbos Instituut]Eetstoornissen over levensloop gezien: wat zie je en wat vraag je?
  • Prof. Dr. Eric van Furth[Leids Universitair Medisch Centrum]-De rol van internet en social media in relatie tot eetstoornissen
  • Prof. Dr. Sandra Mulkens [Maastricht University] Werken met cognitieve gedragstherapie in de praktijk
  • Drs. Marleen Derks[Piekerpoli]Coping, zelfmanagement en perspectief
 
 

Alle datums

  • 2019-06-05 10:00